Jag heter Catharina och bor i Uddevalla. 2021 lämnade jag mitt heltidsarbete som produktägare och chef i IT-branschen. Jag hade innan dess arbetat som röntgensjuksköterska, IT-tekniker, teknikinformatör, projektledare m. m. men kände till slut att något fattades.

Mötet med människor fattades. Visst – jag har haft underbara kollegor på samtliga arbetsplatser och mött många samarbetspartners och kunder genom åren – men jag har inte känt att jag har kunnat ge dessa människor något som känts riktigt.

Bakgrund

Hälsointresset kom ganska sent i livet. 2007 upptäckte jag LCHF av en slump. Jag fick Annika Dahlqvists bloggbok i handen och sträckläste den. Jag ändrade kost när boken var färdigläst. Det var en stor omställning att gå till helt andra hyllor i livsmedelsbutiken, men det blev ganska snabbt en vana och LCHF-principen har hängt i sen dess. I samband med detta blev jag intresserad av innehållsförteckningar, lärde mig om socker och kolhydrater och läste bara mer och mer.

Någonstans i detta dök namnet Anna Hallén upp. Hon skrev LCHF-böcker och var liksom en i det där gänget som – lite kontroversiellt – ifrågasatte Livsmedelsverkets råd. 2020, corona-året, längtade jag efter att lära mig nytt. Jag utbildade mig därför till kostrådgivare och hälsocoach hos Anna.

Anna Halléns gedigna kunskaper inom biokemi och näringsfysiologi hoppas jag kunna förmedla vidare – med målet att kunna hjälpa mina medmänniskor till ett gott liv.

Jag är också rörelsecoach, utbildad på Walkfeeling Academy i Mölndal. Det handlar om att hitta enkelheten och avslappningen i vardagsrörelsen för att slippa värk och smärta. Att sträcka på sig och hitta balansen.

Min egen kropp och rörelse

Jag har aldrig varit en tränande person. Jag har aldrig velat/kunnat använda min egen kropp i rörelse – särskilt inte som ”utbildningsmaterial”. Jag föddes med en missbildning i bäckenregionen och kände mig annorlunda och utanför under hela min uppväxt. Jag hatade ”gympan” i skolan. Att springa innebar bara blodsmak i munnen. Jag har bara tränat på gym sporadiskt sen jag blev vuxen. Jag har inte sysslat med någon form av idrott. Jag har alltid haft komplex för min kropps utseende. Jag har ganska grav skolios (= krokig rygg) p g a justeringar och operationer i bäckenregionen när jag var bebis. Jag har alltid bantat och gett mig själv olika ”straff” när jag har ätit fel saker eller när jag varit för tjock. Jag har testat dieter. Ätit för lite. Joggat för att bränna kalorier. Bara blivit mer mullig. Jag tror inte att jag är ensam om det.

1996 opererades jag för Graves sjukdom – eller ”giftstruma”. Jag har alltså ingen sköldkörtel och har medicinerats sedan dess. Det finns utmaningar inom sköldkörtelvården i Sverige. För att må så bra som faktiskt är möjligt, har jag varit tvungen att läsa på och ifrågasätta.

2012 läste jag boken ”Born to run” och bestämde mig för att testa minimalistiska skor. Joggade Midnattsloppet i Göteborg i 11 år i följd, hälften av dem i ”tåskor”. Jag är en lååångsam joggare så helst gör jag det i min ensamhet – men att ha ett lopp att ladda för har motiverat mig att ge mig ut.

Men. Jag har alltid älskat att dansa! Då har jag rört min kropp precis som den vill. Jag har provat gammeldans, bugg, salsa, cha-cha, orientalisk dans, afrikansk dans etc etc. När jag rör på mig till musik, mår jag som bäst.

2015 blev jag introducerad till ”NIA” och testade. Det passade mig som hand i handske. Barfotadans med inslag av yoga och kampsport. Jag gick en kurs och fick mitt första bälte – det vita. Den kursen var en utmaning i kroppsmedvetenhet, personlig utveckling och övning i att släppa sitt ego. Men jag klarade det och då började jag inse att min kropp också kan. Den är inte så dum ändå. Jag kanske tvärtom ska vara tacksam för att jag har den.

Allt detta tillsammans har gett mig nya insikter och kunskaper. Kunskaper som jag tror att jag kan dela med mig av och med det kunna hjälpa andra att leva sitt allra bästa jag, utan att känna pressen att behöva träna på elitnivå och se ut som en PT.

Nu då?

2022 genomförde jag kursen ”Bli den du är” på HumaNova i Göteborg. Jag hade längtat ett tag efter att få gå den, för min egen personliga utveckling, för att utmana mig och för att jag följt HumaNova en tid. Jag drivs av att utvecklas, att ”vakna” och att lära mig nytt om mig själv och världen. Kursen gav mig grunderna i teorin om psykosyntes. Tanken var att eventuellt fortsätta till att bli samtalscoach för att komplettera mina tidigare inhämtade kunskaper inom coaching hos Anna Hallén, men det blev så att jag sökte till Diplomerad Samtalsterapeut istället. Två år till på HumaNova, inkl. egen terapi och träningsklienter. Om allt går som det är tänkt är jag färdig i december 2024.

Under sommaren 2023 genomförde jag också en utbildning i Sensing Yoga.

Framtid

Jag ser framför mig en framtid som samtalsterapeut där jag tillsammans med klienten får knyta ihop hela livets säck och jobba holistiskt. Med hela människan. Allt hänger ihop. Ett ätmönster kan bero på ett barndomstrauma. Självutplånande och ”people pleasing” kan komma från att anknytningen till föräldrarna fått sig en törn och kan leda till att man inte prioriterar sig själv och sin egen hälsa. T ex. Detta kommer att klaffa fint med att komma in i kroppen genom Sensing Yoga samt prat om kost och hälsa. 

 

/ Catharina

Utbildningar

  • Diplomerad Samtalsterapeut, HumaNova, pågår (2023-2024)
  • Sensing Yoga online 100 h, 2023
  • Bli den du är, HumaNova, 2022
  • Hälsocoach, Anna Hallén Utbildningar, 2021 
  • Rörelsecoach, Walkfeeling Academy, 2021

  • Kostrådgivare, Anna Hallén Utbildningar, 2020
  • Grundkurs i psykologi, 30 p, Göteborgs Universitet, 2010-2011
  • ADB-programmet 80 p, Göteborgs Universitet, 1994-1996
  • Hälso- och sjukvårdslinjen med inriktning Diagnostisk radiologi 130 p (= Röntgensjuksköterska), Vårdhögskolan i Göteborg, 1988-1991