Vanorna och vardagen

Hur rör du dig till vardags? Hur ser dina vanor ut? Hur går du? Hur sitter du? Rakt? Ihopsjunket? Har du ont? I knän? Rygg? Höfter?

Alla dessa vardagliga rörelsemönster som vi inte tänker på som har blivit vanor. Är de bra? Är de optimala för dig kropp?

Kroppen hänger ihop. Den är en helhet. Även om smärtan sitter i höften behöver det inte vara ett problem i höften som är orsaken. Kroppen strävar efter att vara i balans och upprätt. Om ena sidan måste jobba extra, kompenserar den andra för att balansera. ”Gamnacken” påverkar ländryggen, som i sin tur måste hantera åt vilka håll fötterna pekar. Genom att sätta i fötterna på ett mjukare sätt när du går eller genom att verkligen vila ländryggen ibland kan du hjälpa dig själv att bli smärtfri och rörlig.

Vår stenålderskropp är inte byggd för att ha en mobil framför näsan dagarna i ända eller för att sitta på en stol framför en bildskärm. Vissa muskler måste arbeta för mycket och för statiskt. Andra får inte jobba alls.

Vi behöver lyssna på våra kroppar och behandla dem varsamt och med respekt. Vi har nervsystem och signalsystem som jobbar för oss. Som hjälper oss. Vi har lymfsystem som skyfflar ut skräpet. Och vi har den spännande fascian. Fascinerande fascian. Den finns överallt i hela kroppen. Den behöver mjukas upp, fuktas och vridas.

Vill du röra dig på kroppens villkor i grupp, kanske Sensing Yoga är något för dig? I Sensing Yoga vaggar vi, gungar, rockar, skakar och rör oss som barn gör. Som kroppen vill röra sig. Det är helt utan prestation och bara ”gött”.