Vad är holistisk vård och holistiskt synsätt egentligen? Det är lätt att snacka om ”hela människan” men hur funkar det i praktiken? Hur bra är vi på att FAKTISKT möta hela människan i hälso- och sjukvård och andra inrättningar?

För mig blir det mer och mer tydligt att ALLT HÄNGER IHOP.

2007 hittade jag LCHF. Före dess hade jag ätit som folk gjorde mest, och gått upp i vikt och lagt mycket skam på mig själv och min kropp. När jag började göra tvärtom gick jag ner i vikt och blev mer nöjd med mig själv och mitt mående. Och i den vevan började jag läsa innehållsförteckningar på maten jag åt. Kunskapen växte. Jag lärde mig om fettsyror, proteiner, insulin, kollagen, immunsystemet, tarmarna etc etc.

2012 läste jag boken Born to run. Sen slängde jag ut alla mina gamla skor och ersatte dem med platta, breda, fotformade skor. Jag började lära mig om fotens betydelse för resten av kroppen. Att foten inte är en separat kroppsdel som bara har med sig själv att göra. Den sitter ju ihop med resten! När jag bytte skor försvann smärtan i mina knän. När jag började tänka på hur jag satte i fötterna när jag gick och sprang, slutade min skoliosrygg att göra ont. ALLT HÄNGER IHOP.

Jag har opererat bort sköldkörteln. Det beslutet var helt självklart för läkarna 1996. Som om organet sköldkörteln är en isolerad ö och som man ”bara” kan fixa med Levaxin resten av livet. Nu vet jag bättre. Sköldkörteln ingår ju såklart i hela kroppens komplicerade system. Den påverkas av vad vi äter. Den styr ämnesomsättning och energi i cellerna. Den påverkas av stress. Och när den inte funkar som den ska, funkar inte nåt i kroppen som det ska. Och den kan börja fungera dåligt för att vi har levt mot vår natur. ALLT HÄNGER IHOP.

Jag har nyss upptäckt och lärt mig Sensing yoga. I den utbildningen pratar vi om nervsystemet, fascian, vagusnerven, stress, återhämtning, kost och näring m. m. Alltså om HELA kroppen. Där har jag t ex lärt mig att jag kan lindra min huvudvärk genom att göra vissa övningar med foten… ALLT HÄNGER IHOP.

Jag läser nu till samtalsterapeut. Jag vänder mig till klienter som bär på bagage. Som stressar. Som glömmer bort sig själv. Många har sköldkörtelproblem. Många har viktproblem. Trauman sitter i kroppen. Vi har inre sår och ärr som vi inte orkat/vågat bli medvetna om. Då protesterar kroppen. Den blir trött. Den får ont. Den ropar på hjälp. Det kan hjälpa mycket, att lyfta på vissa obekväma stenar och reda ut vad som hände och hur man går vidare. Då kan spänningarna släppa och värken lindras. ALLT HÄNGER IHOP.

Holistiskt. Det är vad jag tror på. :)